dimecres, 19 de febrer del 2014

Crònica de la campanya d'exploració al Forat de l'Or 2013

Dels dies 1 al 3 de novembre es van desenvolupar les activitats previstes en les JORNADES D’EXPLORACIÓ AL FORAT DE L’OR 2013
A continuació, Jordi Yherla i Malen Bergadà, ens relaten una breu crònica sobre les generalitats dels diversos treballs efectuats (article original al web del GEB)

CAMPANYA FORAT DE L’OR NOVEMBRE DE 2013

Reprenem els treballs d’exploració pendents al Forat de l’Or
 DIA 31 D’OCTUBRE
Davant la cavitat es troben en Carles RamonedaEliseo BelzunceJoel Borrazás i Josi Olave, amb els companys de la SAM de Tremp.
-A les 11h comencen les tasques de porteig de material fins al peu de la entrada B del primer sifó
-A les 15h. i amb tot el material a peu de sifó, entren l’Eliseo i en Josi en circuït obert fins la galeria Diego Ferrer, aquí deixen material de contingència per la immersió de l’endemà.
-En aquesta mateixa galeria, la Diego Ferrer, i ajudats amb el material d’escalada que s’han portat,  l’Eliseo i en Josi, exploren la vertical de sobre els pous per tal d’esbrinar si les gateres existents al cap de la diàclasi, donen continuïtat. Així doncs, donen per finalitzades aquestes tasques confirmant la no continuïtat d’aquestes gateres.
-A les 20h30’ ja són tots fora de la cavitat, donen per acabats els treballs en aquest dia.

DIA 1 DE NOVEMBRE.
Al grup d’espeleobusseig s’afegeixen en Carlos GasióÈric Yherla i Jordi Yherla.
-A les 10h30’ s’inicien els treballs de porteig de material fins l’entrada B del primer sifó.
-A les 11h30’ entren al primer sifó en Carles i en Josi. Arribaran a la galeria Ferran Marqués i s’esperaran per tal d’ajudar als capbussadors que utilitzen recicladors i així minimitzar el temps de trasllat de material entre els dos sifons.
-A les 12h15’ entren pel primer sifó en l’ Eliseo, En Joel,  En Jordi i l’Èric. Joel Borrazás té que avortar la immersió per problemes amb el seu reciclador.
-Una vegada tots tres arriben a la galeria Ferran Marqués són ajudats per en Carles, Joel i en Josi, i sense desequipar-se entren a la galeria Ibèrica. En pocs minuts, ajudats pels propulsors, arriben a la galeria Diego Ferrer.
-Es comencen les tasques de pujar el material fins l’entrada del Pou del Naixement i tot seguit, arriben a la galeria en Carles i en Josi. Amb l’ajut d’aquests, es baixa el material progressivament a mida que es van equipant, dins d’el pou,  l’Eliseo, en Jordi i l’Èric.

-L’Eliseo comença la immersió pel Pou del Naixement fins connectar amb la galeria Nil. És en aquesta galeria i just a l’iniciar el sector profund, quant s’adona que no va ben configurat i decideix abandonar la immersió. Just quant es dóna la volta coincideix amb en Jordi que arriba on ell  es troba, i després d’un breu intercanvi de signes, convenç a en Jordi de que la situació no es greu i que pot sortir sol.

-En Jordi deixa marcada la línia amb una galeta, senyalitzant una xemeneia que posteriorment l’Èric s’encarregarà d’instal·lar i topografiar.
-En Jordi navega per la galeria Nil fins arribar al mètric 660, lloc on ell mateix va donar per finalitzats els treballs de topografia en l’última campanya realitzada en aquesta cavitat. En aquest punt inicia la pressa de dades topogràfiques i la instal·lació de fletxes de senyalització cada 50 m. Aquest sector és el mes profund de la cavitat, arribant als -73 m. En una estona arriba al final de la línia instal·lada, mètric 870 i -48 m. , deixant totalment presses les dades topogràfiques del que fins aquell moment  s’havia explorat.
-En aquest punt, deixa la pressa de dades, i inicia la instal·lació de fil marcat començant, altre vegada, l’exploració per aquesta galeria. Tot remuntant un pendent continuat,  amb un recorregut de 85 m., i després de realitzar les parades descompresives pertinents,  arriba a una galeria aèria, batejada com galeria Yherla,  donant per finalitzada l’exploració.
-Després d’estudiar la possible continuïtat i d’avaluar el material de progressió vertical necessari, decideix retornar cap a la galeria Diego Ferrer.
-Mentre, ja ha entrat l’Èric a la galeria Nil, arribant a la marca deixada anteriorment per en Jordi. Des d’aquest punt, inicia la instal·lació de fil marcat  dins la xemeneia, arribant a un sostre d’uns 8 m. on torna a baixar per un altre tub fins enllaçar de nou a la línia principal. Amb un recorregut de gairebé 30 m. les xemeneies han quedat instal·lades i amb la pressa de dades topogràfiques realitzada.
-En Jordi,  aprofita la tornada per pondre les dades topogràfiques de la línia nova instal·lada anteriorment, deixant totalment enllestida aquesta tasca i donant per topografiada completament la galeria Nil.
-Una vegada  arriben al pou de sortida cap a la galeria Diego Ferrer, en Carles,  Joel, que també a arribat a la galeria, i Josi pugen el material amb la politja i surten els bussos.
-La tornada per la galeria Ibèrica i pel primer sifó es fa llarga, els transit dels bussos ha sedimentat l’aigua mancant totalment la visibilitat.
-Entre les 22h i les 23h, els bussos van sortint del primer sifó.
Cal esmentar la gran tasca d’en Carles Ramoneda, en Joel Borrazás i en Josi Olave en la logística del material tant en la galeria Ferran Marqués, com en la galeria Diego Ferrer. Així també la tasca silenciosa d’en Carlos Gasió en la logística de material en el sector aeri de la cavitat i sacrificant-se en quedar-se fora com a bus de seguretat. Agraïments per a tots ells.


L’equip de superfície es divideix en funció de les següents tasques
-          Equip de suport a dins  la cavitat: cal estar a peu del primer sifó per qualsevol incident que hi pugui haver això com donar tot el suport i contingència als capbussadors a l’hora d’entrar a l’aigua i a l’hora de sortir, i restar a l’espera que en qualsevol moment pugui sortir algun bussejador. Preparem un bivac a peu de primer sifó ja que l’exploració serà llarga i sempre hi ha d’haver algú.
-          Equip de suport a la boca de la cavitat: restar a l’espera de les notícies de dins i tenir preparat els material de recanvi així com les comunicacions per si calgués degut a algun incident. Que no ha estat el cas.
Es munta un altre bivac a la boca de la cavitat per a passar-hi la nit.
-          Equip de prospecció: dediquen el dia a prospeccionar per la zona, buscant alguna cavitat o forat que ens pogués arribar a comunicar amb el Forat de l’Or.
2 DE NOVEMBRE
A les 10 del matí es comença a fer tot el porteig de material, ja que la nit anterior es va deixar a peu de primer sifó. A les 13h ja està tret tot el material
Aprofitem per anar a la Fira del Codony de Tremp, on els nostres companys de la SAM hi tenen muntada una paradeta. A les 19h ens tornem a trobar tots a l’Hotel Terradets per a laTAULA DE TREBALL conjuntament la SAM i el GEB, per tal d’organitzar les prospeccions. El conveni signat entre la SAM i el GEB tira endavant!!!!
3 DE NOVEMBRE
Quedem a les 8 del matí a l’Hotel Terradets per anar a prospectar a les zones acordades el dia anterior.
En total han estat 6 hores de prospeccions localitzant punts interessants,  establint objectius per a properes campanyes. Així donem per enllestides les jornades d’exploració al Forat de l’Or del 1 al 3 de novembre.
PARTICIPANTS
Grupo de Espeleobuceo Tritón (Navarra). Club Otxola (Navarra). Unisub Molins (Molins de Rei). APA (Associació Paella d’Altura). Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB) i Societat Amics de la Muntanya (SAM de Tremp)
Josep Miró, Jordi Pascual, Oscar Tintoré, Miquel Bailac, Brauli Torres, Joan Pericón, Ramon Canela, Maria Rosa Vinyes, Joel Borrazás, Jordi Yherla Santoalla, Jordi Yherla Coll, Èric Yherla, Archie Litago, Ignasi Montero, Laura Las Heras, Antoni Las Heras, Mireia Rovira, Àngel Villaret, Xavi Soler, Xènia Marí, Pedro Lluch, Rosario Muñoz, Francesc Alfambra, Emilia Doña, Jordi Llorca, Carlos Gasio, Carles Ramoneda, Juan Alberto Perea, Esther Prieto, Lluís Guerrero, Eliseo Belzunce, Josi Olave, Jordi Colom i Malen Bergadà.
FOTOGRAFIES
ARCHIE LITAGO. CARLES RAMONEDA. MALEN BERGADÀ

Malen Bergadà
Jordi Yherla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada