divendres, 6 de desembre de 2013

Cavitats catalanes: Font Bordonera

           
            - Municipi: Coll de Nargó. (Alt Urgell).
            - Terreny: Calcàries.
            - Coordenades: Lon. 4º 59' 10''. Lat. 42º 12' 10''. A.s.n.m. 750 m. IGC. nº 253.

         La surgència de la Font Bordonera es troba situada en el conjunt calcari que formen les serres de Boumort, Carreu, Sant Joan i Santa Fe. Aquest conjunt d'estribacions muntanyoses és part del prepirineu lleidatà i en direcció Est-Oest s'aixeca des de la vall del Segre fins Herba Savina i Hortoneda de la Conca, ambdies corresponents, ja, a la conca de la Noguera Pallaresa. Pel Nord d'aquests serrats tenim com a límit l'extensa vall del riu Cabó, i pel Sud el barranc de la Muntanya i altres valls que drenen els cims de la Serra de Carreu. La població més importany de l'indret és Organyà, que aprofita les aigües de la Font Bordonera amb finalitats domèstiques i agrícoles.
La Font Bordonera es troba situada en el vessant Sud de la serra de Santa Fe i drena les aigües al barranc de la Muntanya, prop de la seva part final i a uns 5 quilòmetres d'Organyà.


Historial d'activitats:
-1982.  Degut a les riuades del Novembre s’obre l’accés al aqüífer.
-1982 . Un grup de bombers comencen les primeres exploracions.
-1997.  Xavier Garza retorna a l’exploració d’aquesta surgència, no troba continuïtat i realitza la primera topografia de les zones explorades.
-2007.  La “comissió tècnica d’espeleosub” retorna a l’exploració d’aquesta surgència.
-2007.  David Magdalena troba la continuació de la cova per la galeria d’Ariadna i arriba fins al “pas de l’estrès”.
-2008.  Degut a les crescudes, el forat queda gairebé tancat i membres de la “comissió tècnica d’espeleosub” el neteja i el fa més gran.
-2008.  La Federació Catalana d’Espeleologia otorga el XVII premi “Font i Sagué” a la “comissió tècnica d’espeleobusseig” per els treballs duts a la font Bordonera.
-2010 .  Chris Jewell i Artur Kozlowski amb ajuda de David Magdalena fiquen 150m. de fil guia a la punta feta per en Josep Guarro i Hilari Moreno des dels -58 fins als -62 m.
-2011.  (20 de Maig) S’estrena a Lleida el Documental de Josep Mª Castellví “Els rastres del Tethys”.
-2011. (25 de Maig)  Joel Borrazás descobreix una bombolla a 250 m. de la entrada en la zona dels -38  just després del pas de l’estrès, i en memòria a Francesc Llauradó hi posa el seu nom.
-2011.  (29 de Maig ) Jordi Yherla instala 175 m. més de fil guia a la punta de Chris Jewell i Artur Kozlowski , arribant a una fondària màxima de  -81 m.
-2011.  (5 de Juny)  Joel Borrazás descubreix la segona bombolla de la cova situada a la galeria d’Ariadna .


El 2011 es va presentar l'esplèndid documental "Els rastres del Tethys", realitzat i dirigit per en Josep Maria Castellví, on es mostren els treballs d'exploració i investigació realitzats fins al moment. A continuació, l'enllaç a la versió en castellà del mateix:


En la xarxa tambe hi podem trobar altres filmacions com la de Slawek Packo

Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada